T. 040 229 61 03 • Kapelstraat 29 C • 5591 HC Heeze • info@loefheeze.nl

Een korte introductie van de Heer van Hees

De graven van Horne waren in de middeleeuwen heer van de ‘Heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten’. Het wapen van deze graven van Horne bestaat uit drie hoornen. Deze vinden we ook terug in het huidige wapen van de gemeente Heeze-Leende en in het logo van Loef. Het is dus ook niet verwonderlijk dat Loef is gelegen op het terrein van Kasteel Heeze in het centrum van het dorp. Dirk Loef van Horne, een van deze graven van Horne, was ‘de heer van Hees’ van 1356 tot 1391. Hij verwierf deze heerlijkheid van zijn zuster Johanna van Horne. Na zijn dood ging de heerlijkheid over naar zijn zoon Arnold van Horne.

Dirk Loef is in de lage landen vooral bekend als opdrachtgever voor de bouw van Slot Loevestein. In het oer-Hollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirk Loef van Horne in 1358 zijn kasteel bouwen. Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie behoort Loevestein sinds 2021 tot UNESCO Werelderfgoed. Hij was zeer berucht en gedroeg zich soms als een soort roofridder. Hij had daardoor een groot aantal ridders nodig, die goed konden vechten. Zij moesten dus regelmatig trainen, om zich goed voor te bereiden op de rooftochten en veldslagen. Het lijkt erop dat Dirk Loef altijd geld tekort kwam, ondanks dat hij heel rijk was. De voorkeur van Dirk voor feesten en toernooien speelden hier waarschijnlijk een rol in.

We hebben dus van doen met Dirk Loef. Een roofridder, stichter van Slot Loevestein en heer van de Heerlijkheid Heeze-Leende. Een beruchte en stoere vent dus als je de geschiedenisboeken mag geloven. En hij hield van feesten en toernooien. Nou, als dat geen mooi uitgangspunt is voor een geweldig nieuw horecaconcept! In zijn geest hebben we deze historische plek in het centrum van Heeze voorzien van nieuw elan. Maak kennis met Dirk en kom genieten in alle heerlijckheid!